Kontrollera bilens skick innan sommaren

Innan sommaren kommer igång på riktigt kan det vara värt att se till att bilen är i bra skick. En bils underhåll är alltid viktigt och det ser till att bilen håller längre och är säkrare att köra. Bilens andrahandsvärde påverkas också av hur väl underhållen den är innan den säljs, där du kan få ett mycket högt andrahandsvärde för en bil som har undergått all bilservice enligt service manualen och har undvikit allvarliga olyckor. Du får oftast tillbaka det du har investerat i service när du säljer bilen samt att du undviker dyra reparationer, som kan uppstå till följd av dåligt underhåll. Om problem låts växa utan att de åtgärdas kan de bli dyra reparationer som kan påverka flera delar.

Det är inte bara bilen som måste kontrolleras, utan även bilens däck måste kollas för att försäkra dig om att de är i bra skick och utan skador. Du måste kontrollera lufttrycket och mönsterdjupet. Lufttrycket ska vara enligt vad som rekommenderas i instruktionshandboken. Varken för högt eller för lågt lufttryck är bra för däcken eller köregenskaperna. Det vanligaste är att däcken har för lågt lufttryck vilket leder till ökat slitage och högre bränsleförbrukning. Det kan snabbt bli dyrt med mer frekventa däckköp och fler stopp på bensinmacken för att tanka.

En bil behöver en massa underhåll och du har en rad av olika serviceprogram som är bra för bilen. Den behöver däckservice för att underhålla däcken, bromsservice för att bromsarna ska fungera optimalt, AC-service, för att underhålla klimatanläggningen och sedan oljebyte regelbundet för att se till att du har bra olja som kan smörja alla motordelar effektivt. En vanlig basservice ser till att det mesta åtgärdas och följer de flesta punkter som måste kollas. Du kan också göra en snabbt konditionstest av bilen för att se hur bilens skick är och om något måste servas eller åtgärdas. Detta kan vara ett snabbt och enkelt sätt att få sinnesro om vilket skick din bil är i och om den är säker att köra.

Många kör allt för länge utan att bry sig om att bilen är i behov av underhåll och förlitar sig blint på att den service som måste utföras med jämna mellanrum är tillräckligt för att se till att bilen går problemfritt. En ny bil kan nog överleva några år med bara denna service, men det är inte optimalt. En äldre bil kommer behöva mer frekvent vård för att ta hand om delar som kommer behöva bytas som stötdämpare och bromsklossar och skivor.

Det är inte bara inför sommaren som du bör kontrollera bilens skick, men som en del av vårstädningen av bilen så är det ett tillfälle lika bra som andra, men då de flesta kör mer på sommaren så kommer det lämpligt att kontrollera bilen och däcken för att försäkra dig om att du kan köra säkert utan större problem som kan orsaka eventuellt kostsamma problem och göra bilen obrukbar för en tid.

För mer information angående vikten av bilservice och en väl underhållen bil, besök: https://vianor.se/